ADOLESCENŢA…

Home » Psihopedagogie » ADOLESCENŢA…

eugenia_gheorghita_micEugenia Gheorghita

Psiholog copii & psihopedagog

 

 

“Nu înţeleg ce se întâmplă cu ea. Când era mică, era un îngeraş. Acum, parcă ar fi înnebunit” - mărturiseşte o mamă disperată, o mamă care trebuie să facă faţă conduitelor de opoziţie ale fiicei ei în vârstă de 14 ani.

Adolescenţa e însoţită de profunde transformări biologice, sociologice şi psihologice.

    • în plan biologic constau în secreţia brutală de hormoni care declanşează puseul de creştere şi transformare sexuală;
    • în plan sociologic, adolescenţa a devenit un subiect social;
    • din punct de vedere psihologic, adolescentul trebuie să înveţe să-şi accepte un corp nou, o nouă modalitate de a gândi, sentimente şi dorinţe inedite, precum competenţe sexuale necunoscute până acum;

Toate aceste modificări prezintă aspecte şi mai puţin plăcute, sub forma unor tensiuni interne (psihice) şi externe (conflicte cu familia şi mediul social).

Iată câteva dintre motivele de nelinişte parentală pentru care părinţii cer sprijinul psihologului, vin la cabinet.

- nu mai învaţă, nu mai iese din camera lui/ei, a devenit agresiv/ă şi violent/ă, mereu îl/o doare ceva, nu mai vrea să mănânce şi îşi provoacă vomismente, are tulburări obsesiv-compulsive, visează tot timpul cu ochii deschişi, se crede oribil/ă, a început să fure din magazine, cred ca ia droguri etc.

Toate aceste comportamente neobişnuite au la bază mecanisme psihologice intime, cu  originea în copilărie.

“Amet,18 ani, este descris ca un adolescent cu probleme, după o copilărie normală. De doi ani, rezultatele studiilor în domeniul electronicii sunt mediocre. Este irascibil şi iritabil atât în cadrul familiei, cât şi în afara ei. În urma unui accident de motocicletă care i-ar fi putut fi fatal, a suferit o adevărată metamorfoză. Nu mai este prost dispus, a devenit un elev conştiincios şi are o bucurie de a trăi, un entuziasm care îi face fericiţi pe toţi cei din anturaj. De altfel, îşi prezintă viaţa în două părţi: înainte şi după accident.”

 

***

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Contact:

Str. Ion Creanga
540069 Tg.Mures
Mures, Romania

Telefon:
0744-438.339 - Oana Cueşdeanu
0755-530.249 - Eugenia Gheorghita
0743-143.626 - Derczeni Daniela

Email:
oana_cuesdeanu@yahoo.com
jenny_gheorghita@yahoo.co.uk
danieladerczeni@ymail.com

Unde ne gasesti

Webdesign & SEO by Semne Design