ARE TOT CE ÎŞI DOREŞTE…DE CE NU ÎNVAŢĂ ?

Home » Psihoterapie » Copii » ARE TOT CE ÎŞI DOREŞTE…DE CE NU ÎNVAŢĂ ?

Psiholog Oana Raluca Cuesdeanu

Oana Raluca Cueşdeanu
Psiholog clinician & Psihoterapeut

 

 

ARE TOT CE ISI DOREŞTE…DE CE NU ÎNVAŢĂ

Indiferent dacă este în ciclul primar, gimnazial sau în liceu trebuie să ştim că performanţele şcolare slabe ale copilului pot fi determinate de :
-Răsfăţ - „lasă dragul meu, e prea greu pentru tine, rezolv eu ”- este o expresie care pare oarecum inofensivă. Dar repetată zile la rând nu face altceva decât să-l obişnuiască pe copil să nu depună nici un efort, să nu aibă nici o răspundere sau îndatorire. Atunci când toţi ai casei se preocupă ca lui să nu-i lipsească nimic se poate obişnui aşa. Învăţatul e o muncă, deci de ce s-ar osteni? Oricum are tot ce-şi doreşte indiferent dacă învaţă sau nu.

Şcoala presupune efort, perseverenţă, disciplină, ambiţie şi poate deveni o corvoadă. Deci nu e mai simplu să devină „leneş”?. Dar să nu uităm că acest fenomen o dată instalat poate domina atât şcolarul de acum cât şi adultul de mai târziu.
-Lipsa de atenţie din partea părinţilor- „ dacă nu te descurci , vin eu să te ajut la teme”- copilul reuşeşte astfel să primească ceea ce-i lipseşte: ATENŢIA . Dacă ar începe să înveţe mai bine, cine l-ar mai ajuta?
-Dezinteresul părinţilor faţă de şcoală, faţă de performanţele copilului îl determină pe acesta să devină la rândul lui nepăsător. De ce să mai înveţe dacă părinţilor nici nu le pasă? Pentru el şcoala poate deveni acel „No big deal” care să-i umple timpul.
-Stresul emoţional – certurile din familie, problemele financiare, divorţul părinţilor, venirea pe lume a unui frate/ soră, schimbarea locuinţei, sunt cauze frecvente ale depresiei şi implicit a scăderii preocupărilor faţă de şcoală. Un copil care suferă, e trist sau deprimat, nu poate să înveţe.
Dar ce e de făcut? Din păcate înainte de a afla adevăratul răspuns tu ca părinte, apelezi la recompensele materiale pentru că ştii că ele ajută. Nu pot să îţi spun decât că acestea vor estompa problemele dar vor amâna efectele , care pot devenii devastatoare după un timp. Să ne gândim că de fapt orice rezolvare e bine să pornească de la înţelegerea şi înlăturarea cauzei. Iar dacă nici astăzi nu ai timp , gândeşte-te că situaţia se poate agrava şi mâine te vei confrunta cu un întreg „amalgam de probleme”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Contact:

Str. Ion Creanga
540069 Tg.Mures
Mures, Romania

Telefon:
0744-438.339 - Oana Cueşdeanu
0755-530.249 - Eugenia Gheorghita
0743-143.626 - Derczeni Daniela

Email:
oana_cuesdeanu@yahoo.com
jenny_gheorghita@yahoo.co.uk
danieladerczeni@ymail.com

Unde ne gasesti

Webdesign & SEO by Semne Design