PROBLEMA CORPULUI LA ADOLESCENT

Home » Psihoterapie » Adolescenti » PROBLEMA CORPULUI LA ADOLESCENT

Psiholog Oana Raluca Cuesdeanu

Oana Raluca Cueşdeanu
Psiholog clinician & Psihoterapeut

 

 

PROBLEMA CORPULUI LA ADOLESCENT

Adolescenţa este dominată de problema incertitudinii privind imaginea corpului. Este perioada în care întregul corp se modifică atât de mult încât adolescentului îieste greu să se acomodeze cu aspectul lui exterior , dar şi cu noile senzaţii şi conflicte interioare. În această etapă de vârstă preocupările privind estetica corpului devin extrem de importante.
Adolescentul poate resimţi o aşa-zisă “ ruşine faţă de propriul corp”, fiind interesat excesiv de silueta sa. Fetele se plâng adesea de kilogramele în plus, de abdomenul , coapsele sau fesele prea proeminente. Aceste “mari nereguli” pot fi de multe ori alimentate şi de glumele grupului din care fac parte. Băieţii în schimb, nu se consideră îndeajuns de puternici, apreciindu-se ca fiind “slăbănogi”. În ceea ce priveşte înălţimea pe care o au, aceasta poate fi prost tolerată dacă se îndepărtează puţin de la medie. Acest fapt este valabil în mod special pentru înălţimea mică, iar atunci când este însoţită de un sentiment de inferioritate, poate împinge adolescentul spre acte compensatorii care iau forma unor conduite delicvente.
Deasemenea, adolescentul poate fi preocupat excesiv de o anumită parte a corpului, chipul şi capul constituind desigur “sediul” cel mai important . Adolescentului i se poate părea că buzele, gura, ochii, părul, urechile sunt fie prea mari, fie prea mici sau au o formă neobişnuită. Obiectul numeroaselor nereguli poate deveni şi acneea juvenilă, aceasta asociindu-se cu un intens sentiment de devalorizare.
Uneori chiar şi laba piciorului poate fi considerată obiect de revoltă. Ea poate fi percepută a fi prea mare, prea mică, prea groasă sau prost formată. Fetele îşi consider picioarele prea mari, băieţii din contră, prea mici, alegându-şi încălţăminte a cărei măsură este cu mult peste necesar.
În încercarea de avea control activ asupra “designului” scenic al corpului, adolescentul ajunge să apeleze la transformarea a ceea ce nu-i place, prin coafuri neconformiste, cercei multipli, păr vopsit sau orice altceva care poate fi definit de grupul de vârstă ca fiind “COOL”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Contact:

Str. Ion Creanga
540069 Tg.Mures
Mures, Romania

Telefon:
0744-438.339 - Oana Cueşdeanu
0755-530.249 - Eugenia Gheorghita
0743-143.626 - Derczeni Daniela

Email:
oana_cuesdeanu@yahoo.com
jenny_gheorghita@yahoo.co.uk
danieladerczeni@ymail.com

Unde ne gasesti

Webdesign & SEO by Semne Design